Posts Tagged ‘ body ’

Your Questions About Carnitine Benefits

September 5, 2012
By

Sharon asks…

Can Monster Absolutely Zero be good for you?

All you hear about energy drinks is how unhealthy they are for you, and how the ridiculous amounts of energy supplements are harmful to your body. However, taking a look at Monster Absolutely Zero (think of it as the Coke Zero of Monster), I found hardly that. There are no calories since it’s a zero drink. 2 grams of Erythritol are substituted in the place of artificial sugar additives. The energy blend, which is 2,600 mg as opposed to a regular Monster’s 5,000 mg, contains a mix of Taruine, Ginseng, L-Carnitine, Glucuronolactone, Inositol, Guarana, and Maltodextrin. From what I understand, all of these ingredients, aside from Maltodextrin, naturally occur. All of these ingredients are shown to have a wide variety of benefits, from mental alertness, diet/weight management, and heart health, to possible treatment of behavioral disorders and increased male virility. With all of these things in consideration, is a can of Monster Absolutely Zero as bad as the whole unhealthy-energy-drink thing says it is? Could drinking a can, say, every other day be good for you?

admin answers:

No, it is not good for you. That’s like saying just because coke zero has zero calories, you could drink it every other day and not have any problems. Drinking one can of monster absolutely zero is probably better then normal monster, but I still wouldnt drink a lot of it. It’s still full of weird chemicals that we don’t know very much about.

Joseph asks…

im taking alot of supplements for weight loss, and muscle building. can taking to many supplements hurt me?

im pretty positive everything in the individual supplements is fairly safe. im not taking any brand names, all pure subtances, such as arginine, carnitine, CLA, green tea extract, forskolin, BCAAs, multi vitamin, calcium, selenium, caffeine, sesamin, tyrosine, beta alanine, glutamine, creatine, protein, ZMA, fish oil, beta alanine, melatonin, 5-HTP, probiotics, digestive enzymes and fiber. i can find plenty of information detailing the dangers and benefits of each kind of supplement. but nothing addressing the dangers of taking so many pills and powders all at the same time. it comes out to over 80 servings of pills or powders a day. im just wondering what kind of effects this can have on me. i feel normal. alittle fuller than usual. but i definitely feel stronger and more energetic and im losing weight. i lift 6 days a week. cardio 4 days a week and i box, and im on a full 6-7 meals a day, 2300 calorie diet thats very high in protein. so i was wondering if this was dangerous?

admin answers:

Yes, it can hurt you. For example, your body produces most of the amino acids that your body uses, save 8, however, if you suppliment your body with amino acids that your body makes such as Levo-Carnitine, then your body no longer makes it and eventually you have to suppliement your body with all of these nutrients. That by the way is what these companies are hoping for, to keep them in business.

Susan asks…

Did You Know That NUTRIENT DENSE RED MEAT IS EXACTLY What Your Heart Needs?

Did you know red meat is exactly what your heart needs.

WHY would anyone recommend not eating it? Did you know your heart NEEDS nutrient dense food and guess what?

– Red meat is the MOST nutrient dense food known to man.

Red meat is the MOST NUTRITIOUS FOOD KNOWN TO HUMAN KIND.

Red meat has been eaten since the Stone Age with great benefit and it did NOT cause CHD

Red meat contains

Co-enzyme 10 (it powers the heart)

Omega 3 fatt acids

Saturated fatty acids

Proline

Taurine

Carnitine

Carnosine

Creatine

Carnine

Magnesium

Selenium

Iron

Zinc

All B vitamins

and that’s just for starters.

The Cholesterol Theory is not supported by the results of randomized clinical trials.

Red meat has NEVER increased CHD mortality or icidence in randomized clinical dietary intervention trials.

CONFRONT your doctor , he /she has alot of explaining to do !

admin answers:

Here’s to your Rants, Raz!! I second your opinion 100%!

The government’s cholesterol theory on red meats is simply this: To control the world population the government first has to control the food. To control the food the government must control those growers of the food. This they have done with crop foods. But they cannot get the Beef and Lamb farmers and ranchers to come to the table and give over their independence!! So they are trying like crazy to make people quit eating red meat! This will bankrupt most farmers and ranchers who raise this meat eventually. Then the government will own the last segment of the American food industry also. Therefore, they will control all the food and so control the populace!!

Conspiracy theory??? I think not! I am one of those American ranchers who is trying to make a living selling RED MEAT!!! And yes, I am being told by my doctors to eat fish and chicken rather than my red meat!! I have to purchase that mercury laden and bird flu prone junk??? When I have a freezer full of good red meat??

Doctors only tell what they have been taught. They only take 6 hours of nutrition and other dietary classes in undergraduate school!!! The poor things just don’t know any better.

Powered by Yahoo! Answers

Your Questions About Carnitine

August 30, 2012
By

Mary asks…

Relationship of Carnitine in Heart disease and hypertension?

Can anyone explain (in layman’s terms) the relationship between l-carnitine, anemia, and inflammation (c reactive protein)? Is it related to the intake of Carnitine or the utilization of carnitine? I know they were doing studies on this, but don’t understand the results.

And am I to understand that anemia is a possible symptom of high c reactive protein and inflammation? And low carnitine levels are the cause or symptom of heart disease/ hypertension/ some anemia related to that/ inflammation related to c reactive protein, etc?

admin answers:

Thank you for the question.

To my knowledge, there is no relationship. At least a “relationship” that has been born out in controlled clinical studies or promulgated by any advisory committee from the FDA.

In my practice, carnitine has never entered my decision making or counseling.

Joseph asks…

Can someone explain the link between low muscle tone and carnitine?

My almost 4 year old has low tone-his neurologist thinks its cerebral, not a muscular, anyhow he saw him today and he ran some labs but assuming they come back okay he wants him to takke carnitine twice a day. Its one of those situations where I would like to ask more (not because I don’t trust this guy, he’s incredible) but just wanting to understand a bit better.

admin answers:

Carnitine is a substance that our body produces to make energy from fat.
Some times body can not produce enough of it cause of reasons
as it is antioxidant it can be used for many conditions treatment (prescribed by doctor).
The oral carnitine improves muscle weakness may be for this reason the doctor prescribed it may be with other medications

wish him get well soon..

Sandy asks…

Is Glycocarn and Propionyl L-Carnitine Hydrochloride the same thing?

Its just that, I am going to purchase some in bulk quantities, and the Glycocarn i already have at home says that its chemical name is “Glycine Propionyl-L-Carnitine HCl” and the place i wanted to purchase says just “Propionyl L-Carnitine Hydrochloride”.. The Glycine is missing, so does it mean chemically there is no Glycine in it?

admin answers:

Glycine Propionyl-L-Carnitine (GPLC) = glycocarn
looking up both chemicals, it looks to me like glycocarn is gplc as well as gplc without the glycine

look, no matter what i have to say about this, think about putting extra crap into your body. This “purports” to help blood flow to the muscles so that you can increase nutrient flow to the muscle and waste removal that is faster. Nothing builds blood vessels faster than muscle use. Adding this is not going to increase the rate of blood vessel synthesis. This will not increase the size of the arteries and veins going to and from your muscles. Carnitine is derived from an amino acid that we all have in our bodies, more than enough to suit our needs. Carnitine plays a critical role in energy production. It transports long-chain fatty acids into the mitochondria so they can be oxidized (“burned”) to produce energy. It also transports the toxic compounds generated out of this cellular organelle to prevent their accumulation. Given these key functions, carnitine is concentrated in tissues like skeletal and cardiac muscle that utilize fatty acids as a dietary fuel [1-2].

The body makes sufficient carnitine to meet the needs of most people.

No where that i’ve read does carnitines properties purport to grow more blood vessels. It is a transport protein, that is all, not a sythesis protein. You are eating this for the wrong reasons and if so, just take carnitine prior to working out and after, you don’t need all the extra shit that is found in all of these “muscle” builing supplements or powders.
Do it natural

Powered by Yahoo! Answers

Your Questions About Carnitine Deficiency

August 20, 2012
By

Steven asks…

Pretty Important Medical Question?!?

So, in January, I had a freak case of Rhabdomyolysis. I’m 16 years old, and I went to the hospital presented with myoglobinuria (if that’s how you say it). No pain, no stiffness (after I exercised I had pretty bad stiffness, but it went away the next day), nothing when I was admitted…. They did a blood test, and my CK levels came out at 492,000. My potassium levels were also high…I think…either high or low. I was hospitalized, and my CK levels dropped at about 120,000 per day…and 4 days later I was released from the hospital. It was kind of odd, because from what my doc said, people with rhabdo in my situation already have renal damage, and are usually in the ICU on dialysis. I was discharged perfectly fine. My doctor, nor none of the Emergency Medicine Residents could figure out why I got it. My family physician really wanted me to go see a GI doc and a Renal doc. I went to go see a GI doc and he found nothing. I knew something was up, and since I’m in a Emergency Med program at my school, I decided to look into to things. After looking for a few months, I think I have something called Carnitine Palmitoyltransferase 2 deficiency (CPT-2 deficiency).

Website since the disorder is rare:

http://ghr.nlm.nih.gov/condition/carnitine-palmitoyltransferase-2-deficiency

I do get muscle stiffness and pain a lot when I exercise…..Many of the symptoms it gave me, explained me perfectly, especially with the rhabdo. So what’s the next step? Do I call my doctor immediately, or can I just tell her at my next physical?

admin answers:

You certainly need to see your own doctor again, but not necessarily in a hurry. Even if you do have CPT-2 deficiency (and there are other possibilities) there has to be a trigger for the rhabdomyolysis. If you avoid fasting and energetic exercise, you will be fine until the next appointment. When you talk to your own doctor, I suggest you avoid presenting your own diagnosis (if I were your doctor, I would be tempted to respond by suggesting you organise your own treatment as well). Instead, raise the entirely appropriate question that you might have a genetic condition and might benefit from consulting a genetic specialist.

Mandy asks…

Vitamin and Mineral Supplement Question’s?

I have been doing some research regarding deficiency‘s associated with Vaplroic Acid, and from what I have read there are vitamins and minerals that can be taken to reduce these deficiency‘s. In particular:
Selenium — 100-200mcg daily.
L-Carnitine — 500-1000mg three times daily.
Vitamin D — 600 IU daily.
Calcium — 200mg daily.
Vitamin B12 — 30mcg daily.
Vitamin B6 — a lower dose??
Possibly a supplement of Biotin.

I would just like to know if anybody has/is taking valproic acid and has experienced side effects such as fatigue, shakiness, hard time getting to sleep, and staying asleep, blurry vision, head ache, and has been taking the medication for more then 6 months. I am at a dosage of 250mg twice daily of Valproic Acid treating Epilepsy, having one serious seizure almost a year ago, 17 years old, 5’7, 150 lbs, and run 5km 3 days a week. If anyone has knowledge of these supplements and if they may help with these side effects i would like to know. As well are these supplement doses reasonable??, and anything else to consider with these supplements such what to mix, what not to mix?? times of day?
Another question about melatonin, is it safe to use on Valproic Acid and will it help with my sleep?
Thanks!

admin answers:

Vitamin D lack, or just hypovitaminosis , is undoubtedly widespread for People in america, particularly those that are living in wintry, upper environments, also as the aged population. This really is because our own potential to generate the particular vitamin lowers as we grow older.

Within the active condition, cholecalciferol goes thru your bloodstream, focusing on a number of bodily organs, which include brain, impacting on just what exactly that particular organ really does. Vitamin D3 will be vital for the purpose of regulating tissues growing, improving calcium and also phosphorus ingestion, keeping immunity process integrity and cardiovascular system healthiness. This may possibly be involved when it comes to tumors reduction. Essential vitamin D3 may help to keep our blood calcium mineral degrees good for making bone as well as the teeth, muscles contracting, as well as the relocating for neurological impulses.

When it comes to emotional health condition and learning, this important vitamin has a tendency to trigger receptors on nerves in portions of your brain liable for actions adjustment. This boosts release of important brain chemical substances and also defends the brain by being free radical cleansing. Vitamin D also performs as the anti- — inflammatory agent up against general problems.

Helen asks…

herbal adderall…. any exist? Looking for use for recreational purposes for energy, focus, and fatloss?

Adderllin.com
This product contains..

Vitamin B3
Is a B vitamin with Nootropic effects. It is also has been noted for its use in people with Alzheimer’s disease.

Vitamin B12
Is involved in the metabolism of every cell of the body, especially affecting the DNA synthesis and regulation but also fatty acid synthesis and energy production. Vitamin B12 deficiency can cause severe and irreversible damage, especially to the brain and nervous system. Vitamin B-12 gives a great natural energy boost.

Guarana
Guarana is an herb that is rich in caffeine. Research has also shown that guarana may affect how quickly the body perceives itself to be full as well.

Bitter Orange
Bitter orange is used as a stimulant and appetite suppressant which aids in weight loss. It contains several alkaloids such as synephrine that stimulate the body’s beta-3 receptors. Activating these receptors boosts your metabolic rate and energy levels to help increase fat burning and ultimately body fat loss. It also promotes the release of epinephrine and nor-epinephrine which boost mental energy and focus while indirectly helping body fat loss.

Yohimbe Bark Extract
It is of the tryptamine chemical class with stimulant and aphrodisiac effects. It is also known for it’s thermogenic effect. Like adderall® it is classified as pycho-stimulant that has Nootropic behavior.

Choline Dihydrogen Citrate
It is a naturally-occuring ammonium salt that is found in the lipids that make up cell membranes -in the neurotransmitter acetylcholine. Choline is the chemical precursor or “building block” needed to produce the neurotransmitter acetylcholine, and research suggests that memory, intelligence, and mood are mediated at least in part by acetylcholine metabolism in the brain.

Acetyl-L-Carnitine
ALCAR has neuroprotective benefits in the treatment of Parkinson’s disease. ALCAR plays many important roles in the body, but the most important one from a fat burning perspective is ALCAR’s role in escorting fatty acids to the cell’s mitochondria where they can be burned as fuel aiding in body fat loss.

Bacopa Extract
It has been used in India for several thousand years and is considered a “brain tonic” which enhances memory development, learning, and concentration thus fighting attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). The herb shows significant psychotropic action as evidenced by excessive sleep and conformation changes in the brain as well as blood. It is also a potent antioxidant.

Acetyl-L-Tyrosine
Tyrosine is converted in the body to key biologic compounds. These compounds include epinephrine, dopamine, L-dopa, Co-Q10, and thyroid hormones.

Caffeine
Caffeine has nootropic effects, inducing positive changes in memory and learning. Both caffeine and naturally occurring caffeine found in guarana called guaranine are found in Adderllin.

Dimethylaminoethanol
DMAE is related to choline and is a biochemical precursor to the neurotransmitter acetylcholine. Studies have shown an increase in vigilance and alertness, with a positive influence on mood.

White Willow Bark Extract
White willow bark extract is added because a synergy occurs whenever ingredients are combined and the specific combination of those ingredients provides a greater benefit than the individual benefits that could be realized if each of those ingredients were taken independent of each other. Also known as a natural pain reliever.

Piperine
Piperine is an extract found from black pepper and is known for it’s increased uptake of nutrients and supplements.

Vinpocetine
Is an extract found in the periwinkle plant. Vinpocetine is reported to have a cerebral blood-flow enhancing and neuroprotective effects. It is also used as a drug in eastern european countries for the treatment of cerebrovascular disorders and age related memory impairment.

Huperzine
Is naturally occurring and extracted from the Firmoss plant. Huperzine has been shown to enhance memory and learning performance in clinical trials performed on China

I hope this helped people who want to take an herbal alternative for recreational use.

admin answers:

Nice website – I was surprised at its functionality.
I was also pleased to see the ingredients listed there as well – it sounds like a dynamite combination.
I would have been happier to see a percentage or the mg of the separate ingredients for quality control.
In time the FAQs may need to be expanded to include answers about norepinephrine and serotonin and MAO inhibition
This is not a nutritional supplement for conditions such as Parkinson’s disease although some constituents most certainly are such as Piperine. Because some ingredients function as AChE inhibitors, it would be contraindicated but that is a reason for using for AD.

Powered by Yahoo! Answers

Your Questions About Carnitine Benefits

August 14, 2012
By

Linda asks…

soy vs whey? loose weight and get lean muscles?

ok so im not trying to bulk up or anything just tone up and get leaner. ive been trying whey protein for the past week and a friend of mine told me to drink soy protein instead because its healthier and it has less fat because with the whey i’ll gain weight. in turn im trying to loose weight nothing big just five or six pounds, but will i still get the same muscle gaining benefits from soy??
oh and i do take a lot of supplements
multivitamin
l-carnitine
biotin
fish oil
B12

admin answers:

Two (2).Things
You need Willpower & Wont power
Wont eat Junk food
Wont drink soda’s
and Wont eat Ice Cream
Will Exercise everyday
Cycling, Swimming and Brisk Walking
Sound like hard work?
2 coin a phrase ‘just do

Charles asks…

NUTRITION #2!!! NEED HELP FAST!!! *10 POINTS*?

15. Underweight
a. is always the result of an eating disorder.
b. is not a concern since people suffer no health risks.
c. is associated with an increased risk of early death.
d. is an unnatural condition that should always be remedied.

16. During exercise water performs all of the following functions except:
a. eliminate heat
b. transport oxygen and nutrients to the muscles
c. transport waste products away from muscles
d. remove excess potassium in sweat

17. When a person is exercising very intensely, most of the energy used by the body comes from ____________.
a. creatine phosphate
b. fatty acids
c. glucose
d. protein

18. During hot weather, athletes should consume fluids ___________ exercise.
a. before
b. during
c. after
d. All answer choices are correct.

19. During and immediately after rigorous exercise, sometimes a person experiences muscle pain and cramping. Metabolically, this usually results from an accumulation of________ in the muscles.
a. carnitine
b. citric acid
c. creatine phosphate
d. lactic acid

20. Amenorrhea has the greatest effect on which mineral in a female athlete’s body?
a. calcium
b. fluoride
c. iron
d. magnesium

21. Which is true regarding the overload principle?
a. When you exercise, you should work harder than you think is possible.
b. The body will adapt to the stresses placed on it.
c. If people exercise too much, they will not improve fitness.
d. Overload is to be avoided.

22.Endurance is greatest when the diet contains a higher proportion of calories from _____________
a. fat
b. protein
c. carbohydrate
d. alcohol

23. The health benefits of exercise include all of the following except
a. decrease blood pressure
b. increase HDL cholesterol.
c. decrease the sensitivity of tissues to insulin.
d. reduce the risk of osteoporosis.

24. The proportion of lean body tissue in one’s body can be increased by:
a. bee pollen
b. increasing protein intake
c. lifting weights regularly
d. vitamin E supplements

25. Which of the following could be considered an ergogenic aid?
a. hypnosis to overcome pre-game jitters
b. vitamin E supplements taken by female varsity volleyball players
c. magnets in an endurance runner’s shoes
d. any of the answer choices could be considered ergogenic aids
***AND!

To determine how many kcalories are in a food item, the food undergoes combustion in a chamber surrounded by water. What piece of information is most important to know in order to establish the caloric content of the food item?

a. change in temperature of the water surrounding the chamber
b. the density of water surrounding the chamber
c. the surface area of the food item
d. the volume of the food item
27.To determine how many kcalories are in a food item, the food undergoes combustion in a chamber surrounded by water. What piece of information is most important to know in order to establish the caloric content of the food item?

a. change in temperature of the water surrounding the chamber
b. the density of water surrounding the chamber
c. the surface area of the food item
d. the volume of the food item

28.Which statement about BMI is correct?

a. a BMI of 16-22 is defined as a healthy body weight
b. BMI is an excellent tool for predicting health risks for every body type.
c. a BMI of 22-28 is obese.
d. a BMI over 30 is considered obese.

29.Our bodies need energy for three functions. These functions are:

a. BMR, energy consumption and protein metabolism
b. BMR, physical activity and TEF
c. BMR, resting and TEF
d. physical activity, sleeping and eating

admin answers:

15-B
16-B
17-D
18-D
19-A
20-C
21-D
22-C
23-C
24-C
25-D

Ken asks…

Weird feeling on my neck, should I see a doctor?

I’m 20 years old. I’ve taken 500mg of Acetyl-l-carnitine for 2 days. I bought it from the local healthstore for $120. I was initially recommended 1.5g from the assistant but I refused.

I took it because all over the medical site it says it’s very safe, natural and have many benefits and I could not find any studies that says it could cause harm.

But after I read people’s comments in forums it showed studies that says it could cause oxidation. I’m worried that I have caused pro-oxidation to my brain since Alcar easily crosses the blood-brain barrier.

If it’s a powerful anti-oxidant, could it have become powerful pro-oxidant as well? Also I don’t know if this is from worrying too much but I’ve been having weird sensation on my left neck just above the collar which lasts the whole day. Should I see a doctor?

source: http://www.drweil.com/drw/u/ART03059/Acetyl-LCarnitine-ALCAR.html
http://www.longecity.org/forum/topic/26055-alcar-age-adjusted-dose-ranging/

admin answers:

In all probability it won’t be anything serious, but it will be a good idea to get it checked.

Powered by Yahoo! Answers

Your Questions About Carnitine

August 7, 2012
By

Joseph asks…

Would you recommend taking l-carnitine when having a kidney stone?

I was recently diagnosed with an uric kidney stone and I am not sure if I can still take liquid l-carnitine before exercise. Can anyone help?? Would l-carnitine hurt my kidneys?
P.S. I am not taking any supplements other than l-carnitine 30 min before exercise.

admin answers:

Have you ever seen the cartoon where they roll a snowball down a hill the size of a pea and it becomes the size of a beach ball when it reaches the bottom? Well, keep taking the supplements and you will find out in true life how that feels to push that through your p*e*n*i*s*.
Take the kidney stone as a wake up call. You are probably taking supplements incorrectly, too much for your body weight…too much is giving you kidney stones and not enough water to thoroughly distribute it throughout your body and eliminate through your urine without becoming a stone.

Richard asks…

What is the difference between L-Carnitine and Acetyl L-Carnitine supplements?

Considering L-Carnitine to help assuage muscle fatigue during exercise – is there a difference between Acetyl L-Carnitine and L-Carnitine? I see supplement offerings of both. Is one better than the other? Thanks in advance for your advice.
Thanks, Joe – my question came partly from this info: Research shows that people who supplement with L-carnitine while engaging in an exercise regimen are less likely to experience muscle soreness. – found at web link http://www.mednd.com/html/Supp/Carnitine.htm#Supp-Sources. Any further comments are welcome.

admin answers:

L carnitine won’t really help you here in any form.L carnitine is involved in more lipid metabolism and cardio vascular function and acetyl l carnitine is supposed to have more benefits for the brain.To reduce muscle fatigue you can just consume more carbohydrates the day before or use creatine.I don’t know of any studies linking any form of carnitine to increased performance.Potassium and calcium are a much safer bet.Stay well hydrated.

Donald asks…

What is the Difference between Liquid L-Carnitine and the Pill form of L-Carnitine?

I’m trying to lose weight and someone suggested L-Carnitine. I’m going to order from the Vitamin Shoppe and they offer L-Carnitine in Liquid Raspberry flavor and in the Tablet form. Which one is better?

admin answers:

Before you begin taking any supplement, please do your own research rather than take the word of “someone” who, in all likelihood, knows very little about it. It’s your body, so do your due diligence before introducing something which may be harmful in the short or long run.

Our bodies manufacture carnitine using two amino acids, lysine and methionine. Carnitine is used in cells for the transport of fatty acids from the cytosol into the mitochondria during the breakdown of lipids (fats) for the generation of metabolic energy.

Carnitine exists in two stereoisomers, or mirror images of each other. The biologically active form is L-carnitine, while its enantiomer, D-carnitine, is biologically inactive.

According to research at the University of Maryland Medical Center, “Although L-carnitine has been marketed as a weight-loss supplement, there is no scientific evidence to date to show that it improves weight loss.” Click on the second link below for more information.

You can get plenty of L-carnitine from food, rather than take a supplement. The best sources are beef steak and ground beef. Go to the first link below for a list of foods rich in L-carnitine.

If you still insist on taking the supplement after doing research on the topic, the body absorbs liquids easier than pills, especially as we age. Click on the third link for current research regarding nutrient absorption via liquid or pill.

A happy, healthy 2010 to you.

Powered by Yahoo! Answers